Kerst draait niet alleen om eten, maar vooral om samenzijn met familie en vrienden. Misschien ben je wel gewend naar de kerk te gaan rond de kerst, of heb je jonge kinderen die weten dat ze cadeaus krijgen. Toch moet er ook gegeten worden, en dan kun je het met de kerst maar beter lekker uitgebreid doen. In dit artikel laten wij je heerlijke ideeën zien voor het kerstdiner.

Bedenk het juiste moment

Het kerstdiner is natuurlijk traditioneel maar er zijn situaties waarin dat misschien niet de meest handige keuze is. Bijvoorbeeld wanneer er ook jonge kinderen bij zijn, of wanneer je in de middag graag nog wat leuks gaat doen. In dat geval kun je beter kiezen voor een heerlijke kerstlunch. Wil je juist met vrienden samenzijn, dan zou je er ook voor kunnen kiezen een kerstborrel te houden met allemaal lekkere luxe hapjes en drankjes.

Door hier al van tevoren goed over na te denken weet je ook wat je het beste op tafel kunt zetten. Niet alleen qua eten maar ook de aankleding en het servies. Je dure servies op tafel zetten terwijl er telkens kinderen rondrennen is misschien niet heel handig namelijk.

Zorg voor het kerstgevoel

Wil je dat je gasten meteen het kerstgevoel krijgen zodra ze bij je binnenkomen, dan zorg je het beste voor iets feestelijks. Mooie gedecoreerde kerstkoekjes bij de koffie, een kerstcocktail met drijvende kerstballen erin of een mooie kersttaart.

Recepten bedenken voor het kerstdiner

Het meest klassieke kerstdiner is natuurlijk een garnalencocktail vooral, daarna lekker gourmetten of verschillende schalen met varkenshaas, boontjes, aardappel, stoofperen, rollade en stokbrood en als toetje een Viennetta ijstaart. Wil je dit nou dit jaar eens een keer niet, dan zijn er gelukkig ook heel veel andere recepten te vinden. De kerstdiner trends van dit jaar zijn:

 • Spruitjes uit de airfryer
 • Een stoofpot van jackfruit
 • Burnt caramel custardpudding
 • Veganistisch gehaktbrood
 • Zoete-aardappelstamppot en ossenhaas

Spreekt dit je nou echt niet aan, dan kun je ook altijd voor één van de vele klassieke gerechten gaan. Daarnaast is het ook mogelijk een kerst maaltijdbox aan te schaffen zodat je niet zelf de recepten hoeft te bedenken, je kan een traiteur laten komen of een kerstdiner bestellen bij een restaurant.

Aankleding van de tafel

Of je nou gaat voor een kerstlunch of een kerstdiner, een mooie feestelijk versierde kersttafel draagt zeker bij aan de juiste sfeer! Het is dan ook belangrijk dat je tafel perfect is opgemaakt alleen, hoe doe je dat? Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen:

 • Kies voor een tafelkleed dat past bij je woonkamer, dit hoeft dus niet perse een rood of groen kleed te zijn.
 • Leg servies en bestek neer voor alle verschillende gangen van het diner.
 • Een menukaart is leuk om te krijgen maar staat ook mooi op tafel. Zorg dus voor een feestelijke kerst menukaart.
 • Een servet is handig om bij je te hebben, maar door deze in een leuke vorm te vouwen ziet het er meteen veel leuker uit.
 • Kaarsen, bloemen of mooie groene takken kunnen ook prima op de tafel staan of boven de tafel hangen. Zorg er wel voor dat het niet te druk wordt.
 • En dan natuurlijk nog de kleine decoraties die bij kerst horen. Denk aan kerstlampjes, gouden confetti en plastic rendieren bijvoorbeeld.

Leuke activiteiten voor na het kerstdiner

Als iedereen zijn buik vol heeft of wanneer jullie tijdens de kerstborrel al een paar glazen verder zijn, is het leuk als er ook nog een activiteit is. Dit hoeft natuurlijk niet heel ingewikkeld te zijn, daar heeft ook niemand zin in na een veel te lekker kerstdiner. Heb je een kerstlunch gehad, dan zou je kunnen kiezen voor een lekkere wandeling en tijdens de borrel zou je een kerstquiz kunnen doen. Als jullie juist met z’n allen aan het kerstdiner gaan zou je van te voren naar een kerstmarkt kunnen gaan, of daarna samen een heerlijke film kijken.

Lees ook: De meest populaire IKEA producten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here