Heb jij laminaat in huis liggen dan heb je daar waarschijnlijk veel plezier van. Hij is namelijk erg onderhoudsvriendelijk en vlekken zijn dan ook zo verwijderd, zodat jouw vloer mooi blijft glanzen. Maar wanneer je de verkeerde producten gebruikt op je laminaat kun je het ook helemaal verpesten. Er zijn speciale laminaatreinigers te koop echter laten deze een laag op je vloer achter dat kan zorgen voor vlekken, zeker op plekken waar je per ongeluk niet bent geweest.

Het beste wat je kan doen is schoonmaakazijn gebruiken. Het is goedkoop, natuurlijk, kost niet veel en je maakt er alles mee schoon. Het nadeel is echter wel dat je het behoorlijk sterk ruikt. In dit artikel geven wij je een aantal tips wat je juist wel maar ook vooral niet moet doen als je de vloer schoon gaat maken.

Hoe kun je jouw laminaat het beste schoonmaken?

Zoals hierboven al gezegd kun je dit het beste doen met schoonmaakazijn. Sowieso is het een goed idee om dit middel standaard in huis te hebben, want je kunt er vrijwel alles mee schoonmaken. Het enige dat je hoeft te doen is een emmer te vullen met lauw water en hier een scheutje azijn aan toe te voegen. Vervolgens dweil je de vloer zoals gewoonlijk maar zorg er wel voor dat deze niet te nat wordt want dat is niet goed voor het laminaat. Daarna laat je het aan de lucht drogen.

Dit zorgt er overigens ook voor dat je geen strepen krijgt. Maak je de vloer schoon met een ander middel en heb je last van strepen? Dan is de kans groot dat je teveel schoonmaakmiddel gebruikt. Probeer het dus eens met de helft minder om te kijken of het dan beter is. Verder zijn microvezel doeken ook erg fijn, of je dweilt de vloer na met een droge thee- of handdoek.

Ammoniak op de vloer gebruiken

Is jouw laminaat dof geworden omdat je een schoonmaakmiddel hebt gebruikt dat dit veroorzaakt heeft, dan kun je de vloer het beste met ammoniak schoonmaken. Vul een emmer met warm water en doe hier een scheutje ammoniak bij. Ook hierbij geldt weer dat je de vloer niet te nat moet maken. Nadat je hebt gedweild moet je direct de natte delen weer droog maken met een andere droge doek. Houd er rekening mee dat je dit wel een paar keer moet doen om de glans weer terug te krijgen.

Heb je last van zwarte strepen op je laminaat, dan heb je dit overigens niet nodig. In dat geval kun je het beste gaan ‘gummen’ met een microvezeldoek of een echte gum. Lukt dit niet, dan kun je een klein beetje aceton gebruiken maar zorg er wel voor dat je dit direct schoonmaakt met schoon water om te voorkomen dat het gaat uitbijten.

Wat je niet moet doen om je laminaat schoon te maken

Een stoomreiniger lijkt op het eerste gezicht ideaal. De vloer is snel schoon en vlekken worden direct verwijderd. Toch hangt hier ook een risico aan. De hete stoom wordt namelijk met veel kracht tussen de naden van je laminaat geblazen, waarop de kans bestaat dat de ondervloer vochtig wordt. Dit heeft weer als risico dat je vloer kan gaan opbollen, en dat wil je niet.

Gebruik ook geen groene zeep of allesreiniger, want de kans is groot dat je vloer hier dof van wordt. De enige oplossing is dan nog om de vloer nog eens schoon te maken met ammoniak.

Lees ook: Online je kleding verkopen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here