Het is belangrijk om je kind te leren hoe hij of zij kan lezen. Wanneer je kind buiten school om extra geholpen wordt om te leren lezen zal hij of zij hier voordeel aan ervaren op school. Het is hierbij heel belangrijk om je kind voldoende tijd te geven om te oefenen met lezen. Het is echter niet nodig om dagelijks uren aan één opdracht te besteden. Een paar keer per week een halfuur is al genoeg. Op die manier blijft het lezen interessant en plezierig voor je kind. Bovendien is het goed om afwisselend leesmateriaal te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld prentenboekjes, verhalenboekjes of informatieve boekjes gebruiken. Dit maakt het lezen afwisselender, en daarmee leuker, voor je kind.

Vind je het lastig om zelf de juiste boeken voor je kind in huis te halen? Neem dan eens een kijkje bij kinderboekjes.nl. Hier kun je terecht voor de beste kinderboeken. Het assortiment wordt met liefde door leraren en ouders samengesteld, afgestemd op leeftijd en geslacht. Wil je bijvoorbeeld Nachtwacht boeken scoren? Bekijk dan snel de website zodat je niet meer verder opzoek hoeft naar de beste site voor kinderboeken!

Stappenplan leren lezen

Leren lezen is een belangrijke vaardigheid die je kind nodig heeft om later op school te slagen. Er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken om je kind het lezen te laten leren, maar welke is nu de beste? Hieronder geven we enkele tips.

  1. Begin met fonologisch bewustzijn. Dit houdt in dat je kind moet weten dat letters geluiden vormen en dat sommige letters meer dan één geluid kunnen maken (bijvoorbeeld ‘s’ kan ‘sss’ of ‘z’ maken). Het is belangrijk dat je kind dit begrijpt voordat hij of zij gaat proberen woorden te lezen. Fonologisch bewustzijn kan je stimuleren door bijvoorbeeld lettergrepen in woorden uit te spreken of door het spelen van memory met letterkaarten.
  2. Zorg ervoor dat er veel gelezen wordt thuis. Hoe vaker je kind voorgelezen wordt, hoe sneller hij of zij interesse krijgt in lezen. Stimuleer het lezen door samen te lezen, boekjes aan te bieden die passend zijn bij de interesses en belevingswereld van je kind en door regelmatig naar de bibliotheek of boekwinkel te gaan (of gebruik te maken van een kinderboekenabonnement).
  3. Maak gebruik van technologieën zoals apps en websites die helpen bij het aanleren van het lezen. Er zijn talloze apps beschikbaar waarmee je op een speelse manier kan oefenen met letters en woordjes.

De voordelen van leren lezen

Als je kind leert hoe hij of zij moet lezen geeft dit hen de mogelijkheid om beter te communiceren met anderen. Ze kunnen gemakkelijker woorden begrijpen en uitspreken, wat heel handig is wanneer ze met iemand willen praten over iets waar ze geïnteresseerd in zijn. Ook kunnen ze makkelijker vragen stellen als er iets is wat ze niet begrijpen. Lezen helpt ook bij het verbeteren van de prestaties op school. Wanneer je kind regelmatig leest, zullen ze beter begrijpen wat er in de klas gebeurt en sneller informatie tot zich nemen dan wanneer ze dat niet doet. Dit kan ervoor zorgen dat hun cijfers verbeteren omdat ze minder tijd nodig hebben om lesstof te begrijpen.