Ben jij er klaar voor om net zo op te gaan ruimen in je huis als Marie Kondo dat doet? Het is een hele ingrijpende methode, maar wel heel erg effectief; het zorgt er namelijk voor dat je voor altijd een schoon en opgeruimd huis hebt. Het belangrijkste doel bij deze methode is om alles in je huis uit te zoeken. Elke kast, elke la, iedere doos en alle kledingkasten. Wij leggen je in dit artikel uit hoe ook jij kan opruimen net als Marie Kondo.

De methode van Marie Kondo

Met deze methode leer je dat je je spullen opnieuw moet beoordelen om zo te kijken of er toegevoegde waarde aan het product zit. Hierbij hoef je jezelf alleen maar af te vragen of het item je gelukkig maakt. Is dit niet het geval? Dan kan het dus weg.

Wil je rust creëren in je woning, dan is spullen uitzoeken en weggooien een ideaal begin. Mogen we Marie Kondo geloven, dan doen we er goed aan dit allemaal tegelijk en in een hard tempo te doen. Hierbij kun je het best door het hele huis gaan en gaan sorteren per categorie, en dus niet per kamer. Haar advies is om het in onderstaande volgorde te doen, in combinatie met zes basisregels:

 • Kleding
 • Boeken
 • Papieren
 • Diverse dingen
 • Items met emotionele waarde

De zes basisregels

 1. Zorg voor verbinding om op te ruimen
 2. Bedenk wat jouw ideale levensstijl is en stel je dit voor
 3. Begin met het weggooien
 4. Sorteer op categorie en niet op locatie
 5. Houd je aan de juiste volgorde
 6. Vraag je bij elk item af of je er gelukkig van wordt

Marie Kondo belooft je dat jij je huis helemaal kunt organiseren, voor eens en altijd, wanneer jij bovenstaand proces volgt. Het zou je helpen je leven te veranderen en ervoor te zorgen dat jouw rommelige huis omgetoverd wordt tot een ontspannen plek.

De serie en boeken van Marie Kondo

In de serie “Tidying Up with Marie Kondo” zie je hoe ze mensen helpt hun leven weer op orde te krijgen door het hele huis opnieuw op te ruimen. Uiteraard doet ze dit met haar eigen methode. Daarnaast heeft ze ook nog een aantal boeken geschreven. Ook hierin krijg je veel informatie over de methode die bij het opruimen hoort, maar ook haar speciale vouwmethoden voor het klein opbergen van kleding komt aan bod.

Nog een belangrijke tip

Wanneer je dan je hele huis gaat opruimen en spullen opnieuw gaat organiseren, wil je dit ook ergens in op kunnen bergen. Er zijn veel leuke opbergdozen verkrijgbaar met verschillende prints en kleuren, maar Marie Kondo geeft aan dat deze het beste niet kan gebruiken. Volgens haar zorgen zulke dozen er alleen maar voor dat er een illusie wordt gewekt dat alle rommel is opgeruimd, terwijl dit helemaal niet zo is.

Wil je toch graag opbergdozen gebruiken voor je spullen, dan kun je hiervoor het beste doorzichtige dozen gebruiken. Op die manier kun je namelijk direct zien hoeveel spullen je hebt.

Lees ook: Extra geld verdienen via internet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here