Vrijwel ieder kind krijgt zakgeld en later, meestal vanaf de brugklas, ook kleedgeld. Maar, vanaf wanneer begin je met zakgeld en hoeveel geef je dan? In dit artikel vertellen wij je wat de gemiddelde bedragen zijn, maar laten we je ook zien hoe jij je kind kunt leren goed om te gaan met het zakgeld.

Vanaf welke leeftijd start je?

Wanneer je begint met zakgeld bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Er zijn ouders die er bewust voor kiezen dit direct al vanaf de geboorte te doen, om zo wat te kunnen sparen voor hun kind, maar de meeste kinderen krijgen zakgeld vanaf 6 jaar. Vanaf die leeftijd kunnen ze namelijk zelf al een beetje rekenen en weten ze het verschil tussen de verschillende munten.

Hoe leer je jouw kind omgaan met zakgeld?

Het doel van het geven van zakgeld is niet dat ze dan zelf maar alles kunnen kopen en jij dit niet meer hoeft te doen. Je wilt namelijk dat ze leren hoe ze om moeten gaan met geld, zodat ze de waarde ervan weten en ook doorhebben dat ze moeten sparen als ze een grotere aankoop willen doen.

De kans is groot dat jonge kinderen hun zakgeld graag uitgeven aan snoep of kleine, nutteloze stukken speelgoed. Later pas, zullen ze begrijpen dat ze moeten sparen zodat ze iets kunnen kopen wat duurder is. Dit weten ze echter pas op het moment dat ze de waarde van geld kennen. Dat leren ze door jou, maar ook door zelf met geld om te gaan. Dit zal niet altijd goed gaan, maar van vallen en opstaan kun je juist leren. Onderstaande tips kunnen ook helpen beter om te gaan met het zakgeld:

 • Geef het zakgeld altijd op dezelfde dag en rond dezelfde tijd, want zo weet je kind wanneer de spaarpot, portemonnee of bankrekening weer wordt aangevuld.
 • Wees ook duidelijk over hoe lang je kind met dit geld moet doen. In het begin zal het waarschijnlijk direct op zijn, maar uiteindelijk leert je kind om bepaalde uitgaven te spreiden en dus niet alles direct uit te geven.
 • Blijft altijd consequent. Heeft je kind het geld in één keer opgemaakt, ga dit dan tussendoor niet aanvullen. Zo leert hij niet de waarde van geld. Als het op is, zal hij moeten wachten tot het volgende zakgeld moment.
 • Leer je kind te sparen voor iets dat hij erg graag wil. Denk aan een nieuwe game of die ene gave schoenen. Geef hier niet zo maar geld voor, maar laat je kind hiervoor sparen. Dit kan door zakgeld opzij te zetten maar ook door geld te vragen voor zijn verjaardag, in plaats van cadeaus.
 • Extra geld verdienen kan door je kind klusjes te laten doen. Zeker wanneer je kind spaart voor iets duurs kan het lang duren voordat hij dat bedrag bij elkaar heeft. Door met hem af te spreken dat hij extra geld kan verdienen door klusjes rondom het huis te doen, gaat dit net wat sneller. Denk dan aan klussen als grasmaaien of de auto wassen.

Hoeveel zakgeld geef je per leeftijd

Hoeveel zakgeld je per leeftijd geeft is afhankelijk van je eigen budget, en dit bepaal je dus zelf. Sommige mensen vinden het fijn het zakgeld eens in de maand te geven, echter is dat bij jonge kinderen niet verstandig, omdat dit dan vaak ook direct op is. Beter is het dus, om dit per week te doen. Wil je kind sparen? Doe het zakgeld dan in een spaarpot of zet het op een bankrekening.

 • 5 jaar – €0,50
 • 6 jaar – €1,00 tot €1,40
 • 7-8 jaar – €1,00 tot €2,00
 • 9 jaar – €1,10 tot €2,00
 • 10-11 jaar – €2,00 tot €2,30
 • 12 jaar – €2,30 tot €3,00

Lees ook: De stappen voor het aanvragen van een zakelijke financiering op een rijtje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here