Schimmels zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Vooral de giftige zwarte schimmel die in veel woningen voorkomt. Bij een langdurige blootstelling aan de sporen van de zwarte schimmel kunnen zowel milde als ernstige gezondheidsklachten optreden. In dit blog vertellen we meer over de zwarte schimmel, hoe je deze kunt bestrijden en welke gezondheidsklachten kunnen optreden bij een langdurige blootstelling.

De ideale broedplaats voor de zwarte schimmel

De zwarte schimmel vind je vrijwel altijd op vochtige plekken. Schimmel in badkamer komt enorm vaak voor terwijl je schimmels ook in het toilet en in de keuken kunt ontdekken. Of in vochtige kruipruimtes, schuren en zelfs in de slaap- en woonkamer kan zwarte schimmel voorkomen. Gesprongen leidingen, defecte en verstopte regenpijpen en een hoge luchtvochtigheid kunnen ervoor zorgen dat schimmels een kans krijgen om zich aan een oppervlakte te hechten en zich te vermeerderen. De zwarte schimmel is gelukkig eenvoudig te herkennen aan de zwarte spikkels of donkere vlekken op muren, plafonds, deur- en raamkozijnen en textiel. 

Gezondheidsklachten bij langdurige blootstelling

Op het moment dat je de zwarte schimmel in je huis hebt ontdekt is er nog geen reden tot paniek, maar het is wel verstandig om actie te ondernemen. Bij een langdurige blootstelling aan de sporen van de zwarte schimmel kunnen zowel milde als ernstige gezondheidsklachten optreden. Gelukkig is schimmel in het beginstadium eenvoudig te verwijderen met heet water en soda of met een schimmelreiniger. In een vergevorderd stadium kun je de hulp van een professioneel bedrijf inschakelen om de schimmels deskundig te laten verwijderen.

Onder milde klachten verstaan wij zaken zoals een geïrriteerde huid, jeukende en brandende ogen en een allergische reactie. Ook geïrriteerde slijmvliezen komen vaak voor en dat zorgt voor het idee dat je continu verkouden bent. Onder ernstige klachten verstaan wij zaken zoals longproblemen, extreme vermoeidheid, stress en astma. Ook misselijk en braken kunnen komen door een te lange blootstelling aan schimmels. Dit zijn aandoeningen die niet alleen vervelend zijn, maar dus ook gevaarlijk zijn. Het is per persoon afhankelijk of je deze klachten of enkele klachten hebt en het is uiteraard ook afhankelijk van hoe lang je al aan de sporen van de zwarte schimmel bent blootgesteld.

De dokter inschakelen

Als de klachten steeds heftiger worden is het natuurlijk verstandig om de huisarts te bellen. Met een bloedonderzoek kan de bron van de klacht vaak achterhaald worden en kan er ook een behandelplan worden opgesteld. Natuurlijk heeft het geen zin om behandeld te worden als je de bron van het probleem niet aanpakt. Dus je moet er ook voor zorgen dat de zwarte schimmels die in je woning aanwezig zijn worden verwijderd. Hetzij door jezelf of door een professioneel bedrijf.

Kan ik voorkomen dat ik ziek word van schimmels?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je ziek wordt van schimmels en dat is natuurlijk ervoor zorgen dat schimmels geen kans krijgen om zich in je woning te vermeerderen. Ventileren is hierin het allerbelangrijkste. Geef vocht de kans om de woning te verlaten en de natte badkamer kun je na gebruik natuurlijk ook drogen met een doek. Daarnaast kun je ook een onderzoekje doen met een hygrometer. Met deze meter kun je de luchtvochtigheid in huis opmeten en wanneer de waardes te hoog zijn kun je de luchtvochtigheid weer op een goed niveau brengen door een luchtontvochtiger of vochtvreters aan te schaffen en neer te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here