Met een versierde schouw wordt het nóg gezelliger om bij het haardvuur te zitten. Er zijn allerlei manieren waarop je de open haard stijlvol kunt aankleden, maar natuurlijk moet dit wel veilig gebeuren. We delen een paar praktische tips voor het decoreren van je schouw. Ook vertellen we hoe vaak je moet schoorsteenvegen voor je verzekering.

Maak de schoorsteen schoon

We beginnen met het belangrijkste: een schone schoorsteen. Van de buitenkant merk je er natuurlijk weinig van, maar vuil in je schoorsteen kan je tijd bij de haard flink verpesten. Dit vuil kan namelijk allerlei gevaarlijke situaties veroorzaken, van brand tot koolmonoxidevergiftiging. En daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten wanneer je onbezorgd aan het stoken bent.

Schakel daarom minstens één keer per jaar een schoorsteenveger in voor onderhoud. Per rookkanaal betaal je gemiddeld zo’n 35-50 euro voor de schoorsteenveger en kosten. Na afloop krijg je een veegbewijs waarmee je bij je woonverzekeraar kunt aantonen dat de schoorsteen recentelijk onderhouden is.

Ontstaat er schade aan je huis of spullen door rook of brand uit je schoorsteen? Dan wordt de schade vaak alleen volledig gedekt als je kunt aantonen dat de schoorsteen minstens één keer per jaar geveegd is.

Denk aan kleur en compositie

Goed, terug naar het aankleden van de schouw. Dit kan door een kleine selectie van je mooiste woonaccessoires te maken. Zet in ieder geval niet teveel spullen op de schouw. Zo voorkom je dat het te druk of chaotisch oogt. Kies voor accessoires in kleuren die afsteken bij de kleur van de schouw, zodat ze niet wegvallen. En let ook op de plaatsing van de voorwerpen: creëer een rustige, gebalanceerde compositie. Plaats alle spullen bijvoorbeeld alleen aan één kant van de schouw of zet ze juist alleen in het midden.

Kandelaars

De schouw is de perfecte plek voor kaarsen, kandelaars en waxinelichtjes. Maak een speelse mix van verschillende kaarsenhouders of juist een groepje van dezelfde modellen. Heb je geen sierhaard? Kies dan bij voorkeur voor led-kaarsen, dat is een stuk veiliger.

Planten of bloemen

Extra groen is altijd goed. Zet een vaas met opvallende bloemen op de schouw. Of zet een aantal verschillende lege vazen neer die mooi bij elkaar passen. Ook groene binnenplanten, zoals een pannenkoekplant of ficus in miniatuurformaat, doen het altijd goed op de schouw. Gaat de haard aan? Zet de bloemen of planten dan even op een andere plek, zodat ze niet in de brand kunnen vliegen.

Spiegel

Door een grote spiegel boven de schouw te hangen wordt het licht in de ruimte weerkaatst. Daardoor oogt de woonkamer nog ruimer. Kies bijvoorbeeld voor een grote ronde spiegel of ga voor een hip exemplaar in een organische vorm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here