De kans is groot dat wanneer je een bedrijfsruimte huurt, je op een gegeven moment beslist om een eigen pand aan te kopen. Of het is zo dat je al een eigen bedrijfspand hebt maar dat het tijd is om dit uit te gaan breiden. Waar kan je dan terecht om je bedrijfspand te financieren?

De voordelen van een eigen bedrijfspand kopen

De voordelen van de aankoop van een eigen bedrijfspand zijn onder anderen dat je op de langere termijn meer vermogen opbouwt. De waarde van het pand zal met de loop der jaren stijgen. Ook ben je zelf de baas over het pand. Meestal zijn de maandelijkse kosten aanzienlijk lager dan bij huren.

De nadelen van een eigen bedrijfspand kopen

Aan het kopen van een eigen bedrijfspand zitten ook een paar nadelen. Ten eerste zullen er kosten gemaakt moeten worden om het pand aan te kopen. Bovendien ben je een stuk minder flexibel omdat je langere tijd aan deze locatie vastzit. Je huur opzeggen is sneller gedaan dan een pand verkopen.

Je bedrijfspand financieren met een bedrijfshypotheek

Wil je een bedrijfspand financieren, dan heb je in de meeste gevallen niet genoeg eigen geld om een zakelijke hypotheek te kunnen krijgen. Ben je al langer bezig met je eigen bedrijf, dan is snel zakelijk krediet rond krijgen vaak een stuk eenvoudiger.

Het is mogelijk om je eigen bedrijfspand met een bedrijfshypotheek te financieren. Hierbij betreft het een lening die een relatief lange looptijd heeft. Hierbij geldt dat deze termijn minimaal 5 jaar en maximaal 20 jaar is. Ook voor deze hypotheekvorm betaal je iedere maand rente en aflossing.

Om een zakelijke hypotheek af te sluiten kan je kiezen uit drie verschillende hypotheekvormen:

Annuïteitenhypotheek

Het voordeel van de annuïteitenhypotheek is dat je maandbedrag voor zowel de rente als de aflossing gelijk blijft. Omdat je steeds meer aan aflossing betaalt, betaal je elke keer minder aan hypotheekrente.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek dien je er rekening mee te houden dat je iedere maand opnieuw hetzelfde bedrag dient af te lossen. Wel is het voordeel hiervan dat de rente in het begin hoog is, maar na verloop van tijd steeds lager zal worden. Tijdens het lopen van deze hypotheek dalen je maandlasten.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek is het in de meeste gevallen zo dat je tussendoor niets hoeft af te lossen. In uitzonderlijke gevallen is dit wel mogelijk. Om deze hypotheekvorm aan het einde van de rit terug te betalen moet je dus of je bedrijfspand verkopen of opnieuw financieren. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je pand dan voldoende opbrengt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here