Wanneer je van je drugsverslaving af wilt komen zijn er meerdere stappen die je kunt ondernemen. De meest effectieve is echter door professionele hulp te gaan zoeken. De begeleiders weten namelijk precies wat ze voor je kunnen doen om ervoor te zorgen dat je ook echt van je verslaving af komt. Zou je het zelf gaan proberen, dan is de kans vaak groot dat je terugvalt. Bovendien kunnen de afkickverschijnselen zo sterk aanwezig zijn, dat ze zelfs gevaarlijk voor je kunnen worden.
Professionele hulp inschakelen
De eerste stap om van je verslaving af te komen, is het inschakelen van professionele hulp. Dit kun je doen via bijvoorbeeld je huisarts of een therapeut of persoonlijk begeleider, maar dit kun je ook zelf doen. Je doet dit door een intake te plannen, zodat er een eerste gesprek plaats kan vinden. tijdens dit gesprek vertel je meer over jezelf en je verslavingsgeschiedenis. Vervolgens zal er een plan van aanpak voor je opgesteld worden, waarbij je in behandeling wordt genomen.
Detox behandeling
Wil je voorgoed stoppen met drugs, dan is een detox behandeling een goede eerste stap. Tijdens deze behandeling, die doorgaans twee weken duurt, ga je ontgiften. Op het moment dat dat gebeurt, zullen alle giftige stoffen die in je lichaam aanwezig zijn door de drugs, afgevoerd worden door je lichaam. Na twee weken zijn er dus geen giftige stoffen meer in je lichaam aanwezig, waardoor je fysiek al bent afgekickt. Uiteraard doe je dit met de juiste begeleiding en ondersteuning door mensen die hier veel ervaring mee hebben.
Na de detox behandeling is het bovendien belangrijk ook psychisch het afkicken drugs aan te pakken. Dit doe je dan ook tijdens de vervolgbehandeling. Tijdens dit traject zullen alle psychische aspecten van je verslaving aangepakt worden. zo ben je uiteindelijk niet alleen lichaam weer helemaal schoon, maar ook geestelijk.
Afkickverschijnselen tijdens de detox
Het is belangrijk om te weten dat je lichaam gaat tegenwerken tijdens je detox behandeling. Je lichaam is er immers gewend aan geraakt giftige stoffen binnen te krijgen, en deze worden ineens niet meer toegediend. Dit zorgt ervoor dat je lichaam op zoek moet gaan naar een hele nieuwe balans, en dat kan zorgen voor de nodige afkickverschijnselen. Hoe erg deze zullen zijn hangt af van je lichamelijk- en psychische gezondheid, de mate van verslaving en het type drugs dat je gebruikt.
De meest voorkomende verschijnselen zijn:
- Verwardheid inclusief hallucinaties
- Zweten
- Hartkloppingen
- Spierpijn
- Trillen
- Hoofdpijn
- Darmkrampen met diarree
Sommige afkickverschijnselen kunnen erg heftig en zelfs gevaarlijk zijn. daarom gebeurt dit altijd onder medische en deskundige begeleiding. Zij kunnen ingrijpen wanneer het gevaarlijk voor je wordt, zodat jij volledig kunt herstellen.