Nu de lente weer is begonnen willen we allemaal het liefst naar buiten toe. De kans is groot dat dan ook het tuinieren weer begint te kriebelen. Zeker wanneer je de tuin in kijkt en ziet dat er best wat moet gebeuren. Met de tips in dit artikel weet jij straks precies wat je moet doen om je tuin weer helemaal lente-klaar te maken!

Onkruid in de tuin verwijderen

De verschillende soorten onkruid zullen door de lentezon al langzaamaan gaan groeien, waardoor ook de bloemen en zaden gevormd zullen worden. Wil je geen onkruid in je tuin, zorg dan dat je de verspreiding hiervan voor bent. Dit kun je het beste doen door nu al te beginnen met het wieden van het onkruid.

Rozen en hortensia’s snoeien

Wist je dat maart de ideale maand is om je roze en hortensia’s te snoeien? Dit zorgt er namelijk voor dat de nieuwe groei bevorderd wordt. Bij een hortensia is het zo dat takken van drie jaar of ouder en verzwakte takken het beste tot de bodem teruggesnoeid kunnen worden. let er wel op dat je niet alle takken wegsnoeit, want dan houd je niks over. De meeste soorten bloeien namelijk op takken van minimaal een jaar oud. Het snoeiafval van de hortensia, maar ook van de roos kun je stekken, zodat je er weer nieuwe planten aan overhoudt.

Het gras in de tuin

Wist je dat gras al begint met groeien bij een temperatuur van 5 graden? Grote kans dus, dat je gras nu al toe is aan zijn eerste maaibeurt. Hierna kun je de grond bemesten maar kijk hiervoor wel eerst goed naar het weerbericht. De beste timing om je gazon te bemesten is namelijk vlak voordat het gaat regenen. Op die manier kunnen de mestkorrels of droge mest namelijk snel de grond in trekken.

Bloemen in de tuin

Heb je uitgebloeide narcissen, hyacinten, krokussen of tulpen in huis staan? Gooi deze dan niet weg, maar plant ze in de tuin. Door dit te doen ben je er zeker van dat ze volgend jaar vrolijk opnieuw gaan bloeien in je tuin. Bij narcissen doe je er overigens wel goed aan het groen te verwijderen zodat er geen zaden kunnen ontstaan. Op die manier blijft alle energie in de bol. Heb je nog zomerbloemzaden liggen, dan kun je deze nu al planten in de tuin. Zo heb je ook in juni en juli weer mooie bloemen in de tuin staan.

Het terras klaar maken

Nadat je alle bloemen en planten hebt aangepakt is het tijd om het terras aan te pakken. De tegels kun je eenvoudig met de hogedrukspuit schoonmaken, en de meubels zelf zijn in de meeste gevallen gewoon met een natte doek af te nemen. Controleer ook direct de schuttingen, schuurtjes en andere houten onderdelen in de tuin. Hebben deze ook nog onderhoud nodig?

Lees ook: Ontzettend lekkere thee recepten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here