Wanneer je van plan bent een eigen bedrijf te beginnen heb je daar waarschijnlijk lang over nagedacht want een bedrijf beginnen doe je natuurlijk niet zomaar. Er zijn dan ook een aantal dingen die je vooraf moet regelen en waar je rekening mee moet houden wanneer je begint als startende zzp’er. Zo kun je denken aan de administratie en op welke manier jij gaat zorgen voor nieuwe klanten. Wij vertellen je in dit artikel waar jij allemaal op moet letten wanneer je gaat starten als zzp’er.

Starten met een financiële buffer

Misschien heb je voordat je voor jezelf begon in loondienst gewerkt. Als je in loondienst werkt wordt de belasting automatisch van je brutoloon ingehouden en ontvang jij netjes je nettoloon op je bankrekening. Voor een zzp’er werkt dat allemaal net even anders. Op het moment dat de eerst betaalde factuur een feit is denk je misschien dat dit ook je winst is, maar dat is niet zo. Het bedrag wat jij ontvangt is namelijk het brutobedrag. Hiervan moet je dus nog een gedeelte opzij zetten voor de inkomstenbelasting. Hou hier dus goed rekening mee, zodat je straks niet voor een onaangename verrassing komt te staan. Een goede buffer opbouwen is dus belangrijk, dit kun je dan ook het beste doen door ongeveer 30% van je inkomsten apart te zetten voor de belasting.

Daarnaast is het ook goed om te onthouden dat je ieder kwartaal de btw-aangiften moet doen. Hierbij moet je alle ontvangen btw terugbetalen aan de Belastingdienst.

Daarnaast is het ook een goed idee om, zeker het eerste jaar, een buffer op te bouwen voor de ‘mindere’ tijden. Het is vrij normaal dat de drukke maanden zich afwisselen met de wat mindere maanden, des te belangrijker is het dat je juist die maanden ook goed rond kunt komen. Op het moment dat je veel geld verdiend kun je dus wat extra’s opzij zetten voor de weken of maanden dat er minder opdrachten zijn. Maar ook voor als je ziek bent of op vakantie gaat.

Op zoek naar nieuwe klanten

Meestal begin je als zzp’er met één opdrachtgever en vervolgens bouw je je klantenbestand uit. Blijf hier ook vooral mee doorgaan, ook al kom je momenteel om in het werk. Wat nou als deze klus ineens ophoudt, en je van de rest vrij weinig te horen krijgt? Dan kan het maar zo zijn dat je ineens zonder werk zit. Het is dus niet alleen belangrijk je netwerk te onderhouden, maar ook om hem telkens weer uit te breiden.

Dat uitbreiden kun je op verschillende manieren doen. Een account op LinkedIn aanmaken is sowieso een goed idee, niet alleen om nieuwe klanten te vinden maar ook om contacten te onderhouden. Daarnaast zou je op Facebook op zoek kunnen gaan naar bepaalde groepen waar jij een oproep kunt doen. Vaak zijn hier nog veel meer startende zzp’ers te vinden dus de kans is aanwezig dat jullie elkaar op die manier kunnen helpen.

Houd je focus vast als startende zzp’er

Zorg ervoor dat je aan de start van je bedrijf een duidelijk doel voor ogen hebt en pas daar je strategie op aan. Het is namelijk een bekende valkuil dat je uiteindelijk de rode draad door je bedrijf uit het oog verliest en je meer gaat richten op de bijzaken. Probeer dus de hoofdlijnen van je bedrijf te bepalen en deze vast te houden. Waarom wil je dit bedrijf oprichten? Wat en wie wil je hiermee bereiken? Wat is het toekomstperspectief?

Werk uitbesteden

Als je daarmee bezig bent, kijk dan meteen of er ook zaken zijn die beter uitbesteedt kunnen worden aan andere professionals. Als startende wil je het liefst alles zelf doen, maar dat ga je niet volhouden. Voor de administratie kun je bijvoorbeeld het beste een accountant of boekhouder benaderen.

Startende zzp’er en de verzekeringen

We hopen natuurlijk allemaal dat ons nooit iets overkomt, maar ongelukken gebeuren en fouten maken is menselijk. Nu is het niet zo dat je overal een verzekering voor moet hebben, maar het is wel slim om in ieder geval de onderstaande voor je bedrijf te regelen.

  • De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Opstalverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering

Lees ook: Hoe zorg je voor een goede weekplanning in je agenda?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here