Het kan voor een kind sowieso al ingrijpend zijn wanneer zij om zich heen zien en horen dat er een virus gaande is, en alles op slot gaat. Zwemles en sporten gaan niet meer door, kinderfeestjes worden afgelast en naar de kinderboerderij gaan, zit er ook niet meer in. Er zijn vragen en angsten over het coronavirus, maar als een kind autisme heeft kan dit nóg ingrijpender zijn. Hoe zorg je in deze tijd voor de rust en de duidelijkheid die een kind nodig heeft? Dat vertellen wij je in dit artikel.

Kort en krachtig

Deze aanpak is kort en krachtig en zorgt voor zoveel mogelijk duidelijkheid met alleen maar noodzakelijke informatie. Juist door alleen die informatie met je kind te delen, geeft het hem/haar rust. Door middel van onderstaand stappenplan kun jij op een kindvriendelijke en duidelijke manier uitleggen wat er precies aan de hand is.

Het coronavirus is een pandemie

Het coronavirus is nu aanwezig over de hele wereld, dat heet een pandemie. Wanneer er een pandemie aan de gang is zijn er een paar dingen die daarbij horen:

  1. Elke dag zie en hoor je hier iets over in de media 
  2. Er zijn veel mensen en kinderen die hierover praten 
  3. Sommige mensen gaan hamsteren. Dit betekent dat zij extra veel boodschappen gaan doen, zodat ze genoeg voorraad hebben
  4. Het RIVM komt met (veel) extra, nieuwe regels 

Deze regels zijn:

  • Verkouden = thuisblijven. Onder verkouden wordt verstaan: hoesten, verstopte neus en keelpijn. 
  • Alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen gaan niet door. Dit geldt voor feesten, concerten, pretparken, sporten en groepen.
  • Voor iedere maaltijd en wanneer je thuis komt uit school was je je handen twintig seconden met water en zeep.
  • Niesen en hoesten doe je in je elleboog.
  • Voor het snuiten van je neus gebruik je papieren zakdoekjes die je daarna gelijk weer weggooit. 

Hoe gaat een (verplichte) dag thuis?

  1. Als je thuis bent omdat je verkouden bent, is deze dag net zoals een vrije dag. Wel zouden we wat schoolwerk thuis kunnen doen, zodat je niet teveel achter komt.
  2. Ben je thuis omdat je meer dan 38 graden op de thermometer hebt, dan heb je koorts. Wij zorgen dan hetzelfde voor jou als wanneer je griep hebt.
  3. Ben je thuis omdat je meer dan 20 keer per dag moet hoesten of niezen of benauwd bent én koorts hebt? Dan bellen we de huisarts om te vragen of je een test moet doen om te kijken of je besmet bent met het coronavirus.

Door dit schema uit te printen of over te schrijven en thuis op te hangen maak je de dag voor iedereen meer voorspelbaar en weet je kind wat er moet gebeuren in het geval van een verkoudheid of koorts.

Vragen die gesteld kunnen worden over het coronavirus

Natuurlijk zit je kind ook met vragen, dat is logisch. De drie meest waarschijnlijke vragen staan hieronder, samen met de meeste duidelijke antwoorden.

  1. Gaan kinderen dood aan het coronavirus? – Nee. Kinderen tussen de 0 en 18 jaar vormen geen risicogroep en gaan dus niet dood aan het virus.
  2. Zijn er nog wel genoeg boodschappen als iedereen gaat hamsteren? – Ja. De bazen van de supermarkten hebben gezegd dat er genoeg voorraad is in Nederland. Het kan zijn dat er lege schappen zijn in de winkels, maar die worden later op de dag of de volgende ochtend weer aangevuld.
  3. Wanneer mag ik weer naar buiten? – Als je niet meer verkouden bent en geen koorts meer hebt. Als je besmet bent met het coronavirus blijf je twee weken thuis. Heb je na die twee weken een hele dag geen klachten meer, dan ben je weer beter en hoef je niet meer thuis te blijven.

Dagritme behouden tijdens de lockdown

Een lockdown is natuurlijk voor niemand leuk. Alles is dicht, volwassenen worden geadviseerd zoveel mogelijk thuis te werken en er is geen school. Dit betekent dat de kinderen thuis hun schoonwerk moeten maken en dat de ouders, naast hun eigen werk en het huishouden, ineens ook juf of meester zijn.

Voor een kind met autisme is dit extra lastig, omdat het hele dagritme ineens veranderd. Je doet er daarom ook goed aan het dagritme zoveel mogelijk hetzelfde te houden als voor de lockdown. Begin daarom elke ochtend op een vast tijdstip met het schoolwerk, bijvoorbeeld om half negen. Zorg tussendoor voor iets luchtigs zoals een spelletje of een educatief filmpje en plan tussen de middag tijd vrij voor een lunch. Zorg er ook voor dat jullie iedere dag even naar buiten gaan. Niet alleen hoort dit bij het dagritme, het is ook goed voor je om naar buiten te gaan. Daarnaast kunnen kinderen op die manier hun energie kwijt.

Lukt het schoolwerk een dag niet zo goed, hamer er dan niet op dat je kind door moet gaan, want hierdoor zal het zijn werk alleen maar slechter gaan maken. Zeker wanneer je meer kinderen thuis hebt zitten is het lastig ieder kind de aandacht te geven die het nodig heeft. Als er dan een dag tussen zit dat het allemaal niet zo lekker loopt, besluit dan een dag vrij te plannen.

Lees ook: Ontzettend lekkere thee recepten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here