Een auto is erg fijn om te hebben, zeker wanneer je werk een eindje van huis is en het openbaar vervoer geen optie is door bijvoorbeeld wisselende werktijden of omdat je tijdens het werk ook vaak op pad moet. Toch is het goed hier eens naar te kijken, want de kosten die jij maandelijks aan je auto hebt zijn de op één na duurste. In dit artikel lees je tips om te bezuinigen op autokosten.

Besparen op de aanschaf

Uiteraard bepaalt je budget hoeveel geld je uit kan geven aan een auto. Ga je voor een hele nieuwe, of is het verstandiger een tweedehands auto aan te schaffen? Alhoewel het niet lijkt alsof je hierop kunt besparen, kan dit zeker wel. Wij laten je zien hoe je dat doet.

  • Let op het gewicht van de auto. Hoe zwaarder de auto is, hoe meer wegenbelasting je betaalt en des te meer brandstof de auto verbruikt.
  • Er is vrijwel altijd ruimte om te onderhandelen, of je nou een nieuwe of tweedehands auto koopt. Dit kan ervoor zorgen dat je best wat kunt bezuinigen.
  • Kies je voor een tweedehands auto, dan bespaar je natuurlijk al direct kost want de aanschaf van een nieuwe auto is veel duurder. Houd er alleen wel rekening mee dat je bij een tweedehands auto vaak meer geld kwijt bent aan het onderhoud.
  • Daar staat dan weer tegenover dat je bij het kopen van een nieuwe auto veel meer kwijt bent aan de afschrijving.

Bezuinigen op de verzekering

Als je met de auto de weg op gaat heb je een autoverzekering nodig, deze zijn er in veel verschillende soorten en maten. Het is dus goed eerst bij de verschillende verzekeringen te kijken en te informeren voordat je er eentje afsluit. Door de tarieven van de verschillende maatschappijen naast elkaar neer te leggen zie je vaak al snel dat je zeker wat kunt bezuinigen door over de stappen op een andere verzekering.

Wel is het goed om hierbij ook naar de kleine lettertjes te kijken. Er zijn maatschappijen die zeggen dat ze de goedkoopste zijn, maar vertellen er niet bij dat hun instapbedrag hoog is en daar ook nog andere kosten bij komen. Dit soort dingen zorgen ervoor dat het maandelijks bedrag erg hoog uitvalt. Ook kan het zo zijn dat ze een basistarief vermelden, maar dat er niet bij verteld wordt dat er dure kosten zitten aan bijvoorbeeld het verhaal halen na schade.

Het aanpassen van je tank- en rijgedrag

De benzinekosten zijn kosten die maandelijks, zo niet wekelijks, terugkomen. Ook hier kun je op bezuinigen alleen, hoe doe je dat? Met onderstaande tips kan het maar zo zijn dat jij in het vervolg minder kwijt bent aan benzinekosten.

  • Ga niet aan de snelweg tanken, want hier betaal je altijd meer. Dit kan zelfs oplopen tot een verschil van 15 cent per liter.
  • Woon je vlak bij de grens, dan is het aan te raden naar België of soms Duitsland te rijden. Hier zijn de prijzen vaak een stuk goedkoper.
  • Ook door niet te tanken op maandag kun je bezuinigen. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat er op andere dagen vaker kortingen zijn, waarbij de meeste op zondag te vinden zijn.

Ook het letten op je rijgedrag en deze zo nodig aanpassen kan ervoor zorgen dat je een aantal euro’s kunt bezuinigen. Zo scheelt het zeker geld wanneer je gelijkmatig rijdt. Vooral door de auto uit te laten rollen en rustig te rijden in een file bespaar je brandstof. Het is dus ook aan te raden het centrum te vermijden omdat je hier veel vaker moet remmen en weer op moet trekken.

Ook de bandenspanning is belangrijk, wanneer de banden de juiste spanning hebben kan dit een besparing opleveren tot wel vijf procent. Wat de hoogte van de spanning van jouw banden moeten zijn is afhankelijk van de auto. Vaak bevindt zich in de auto een sticker waarop dit te lezen staat.

Lees ook: Wat is de trend voor kerst dit jaar?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here