Water drinken is ontzettend gezond voor je, dat weet iedereen inmiddels. Alleen als je elke dag tot 2 liter water moet drinken, is de kans groot dat dit op den duur ontzettend gaat vervelen. Gelukkig kun je ook thee drinken! Hiervoor zou je natuurlijk zakjes thee kunnen kopen, maar hoe leuk is het om de thee helemaal zelf te maken? In dit artikel laten wij je verschillende lekkere thee recepten zien die je heel makkelijk zelf kunt maken. Alle recepten zijn geschreven voor 1,5 liter water en de ingrediënten hoeven maar een paar minuten te trekken, dus je kan er al heel snel zelf van genieten!
Frambozenthee met kamille en honing
- 1 bakje frambozen
- 1 eetlepel gedroogde kamille
- 1 eetlepel honing
- 1,5 liter water
Voordat je de thee kunt gaan maken dien je eerst de frambozen te laten drogen. Dit kun je doen in een voedseldroger door ze voor 12 uur op 40 graden te laten drogen. Heb je geen voedseldroger? Dan kan het ook in de oven. Plaats de frambozen dan voor 4 uur op 80 graden in een voorverwarmde oven. Nadat de frambozen zijn gedroogd breng je de anderhalve liter water aan de kook. De frambozen doe je, samen met de kamille en de honing, in een theepot. Zodra het water kookt doe je dit ook in de theepot. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is 4 minuten wachten totdat je van je heerlijke frambozenthee kunt genieten!
Abrikozenthee met sesamzaad en rozemarijn
- 1 handvol gedroogde abrikozen
- 4 eetlepels zwart sesamzaad
- 1 takje rozemarijn
- 1,5 liter water
Breng het water aan de kook en doe ondertussen de gedroogde abrikozen, het sesamzaad en de rozemarijn in een theepot. Zodra het water kookt doe je dit ook in de theepot. Laat de thee vervolgens 4 minuten trekken.
Honingthee met 7 kruiden
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels steranijs
- 5 kruidnagels
- 1 eetlepel korianderzaad
- 4 kaneelstokjes
- 5 zwarte peperkorrels
- 5 centimeter gemberwortel
- nootmuskaatpoeder of verse kurkumawortel naar keuze
- 1,5 liter water
Breng de anderhalve liter water aan de kook. Voeg ondertussen de honing, steranijs, kruidnagels, korianderzaad, kaneelstokjes, peperkorrels en de gemberwortel in een theepot. Als het water kookt, giet je dit er in de theepot bij. Laat dit vervolgens 4 minuten trekken. Naar smaak kun je hier nog nootmuskaatpoeder of een plakje verse kurkumawortel aan toevoegen.
4 soorten fruit thee
- 4 schijven gedroogde appel
- 4 schijven gedroogde ananas
- 4 schijven gedroogde sinaasappel
- De schil van een halve cederappel
Breng het water aan de kook en voeg de schijven samen met de schil van de cederappel in een theepot. Zijn de schijven appel, sinaasappel en ananas nog niet gedroogd? Dan dien je dit eerst te doen. Als het water kookt kan dit bij het fruit gevoegd worden. Laat de thee vervolgens 4 minuten trekken.
IJsthee maken op zomerse dagen
- 1 Theezakje voor een liter water, smaak naar keuze
- Honing of agavesiroop
- Citroenschijven
- Munt of iets anders naar keuze
- 1 liter kokend water
- IJsblokjes
Ik kan het me voorstellen dat je op een warme zomerdag niet heel veel zin hebt in hete thee. Gelukkig is ijsthee ook heel makkelijk zelf gemaakt. Dit doe je door simpelweg een mooie kan of karaf te vullen met 1 liter kokend water en daar een theezakje naar smaak in te laten trekken voor 5 minuten. Daarna kun je wat honing of agavesiroop toevoegen en een paar citroenschijven. Je zou er ook wat munt in kunnen doen, of iets anders dat je lekker vindt. Vervolgens zet je de kan in de koelkast totdat de thee helemaal is afgekoeld. Voordat je de kan of karaf op tafel zet doe je er een aantal ijsblokjes bij en klaar is je ijsthee!
Gember-kurkuma thee voor in de winter
- Water
- Kurkumapoeder
- Verse gesneden gember
- Theelepel honing
- Schijfje citroen
Deze thee is heerlijk voor in de winter en is daarnaast ook nog eens heel erg makkelijk te maken. Daarnaast bezitten zowel gember als kurkuma ook nog eens ontstekingsremmende krachten dus wanneer jij je niet helemaal fit voelt is deze thee ideaal. Het enige dat je hoeft te doen is het water aan de kook te brengen en de ingrediënten hieraan toe te voegen. De honing kun je het beste pas toevoegen wanneer de thee iets is afgekoeld.
Spicy Masala Chai
- 2 hele kardemompeulen
- 2 kruidnagels
- Een half kopje gezoete gecondenseerde melk
- 2 koppen water
- 2 theezakjes van zwarte thee
- 1 zwarte peperkorrel
- 2 kaneelstokjes
Deze thee klinkt niet alleen heel erg spannend, maar is het ook zeker door de verschillende kruiden en specerijen die hierin zitten. Voor deze thee breng je simpelweg het water aan de kook en vervolgens voeg je de verschillende kruiden en specerijen hieraan toe. Laat dit vervolgens op laag vuur 15 minuten staan en voeg daarna de gecondenseerde melk toe. Breng het nu opnieuw aan de kook, haal de pan van het vuur wanneer alles kookt en voeg de theezakjes toe. Dit laat je nu nog voor 5 minuten trekken en daarna kun jij genieten van je thee.
Heerlijke lavendelthee
- Water
- Gedroogde lavendel of verse lavendelbloemen
- Schijfje citroen
- Honing naar smaak
- Eventueel nog wat kamillebloemen
Lavendel heeft niet alleen een ontzettend lekkere geur, maar staat er daarnaast ook om bekend te zorgen voor een ontspannende en rustgevende werking. Drink deze thee dus voordat je gaat slapen of juist in de ochtend voor het begin van een dag zonder stress. Het enige dat je voor deze thee hoeft te doen is het water aan de kook te brengen en een thee-ei te vullen met de bloemblaadjes. Deze hang je voor ongeveer 10 minuten in het water. Wanneer je dit lekker vindt kun je nog een schijfje citroen of wat honing toevoegen aan de thee.
Lees ook: Het nieuwe jaar sportief in gaan