Hoeveel slaap je per nacht nodig hebt hangt af van je leeftijd. Zo heeft een volwassenen bijvoorbeeld minder slaap nodig dan een kleuter. In dit artikel laten we de gemiddelde slaaptijden zien voor kinderen en volwassenen. Bedenk je echter wel dat dit ook nog eens heel erg per persoon kan verschillen.

Slaaptijden voor kinderen

De slaaptijden voor kinderen zijn erg verschillend, simpelweg omdat een baby veel meer slaap nodig heeft dan bijvoorbeeld een puber. Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld tussen de 15 en 17 uur per dag verspreid over de dag. Vervolgens slaapt een kind van 1 tot 3 jaar ongeveer 14 uur per dag, en heeft een kleuter genoeg aan 12 uur slaap.

Wanneer je kind naar school gaat is er geen tijd meer om overdag een dutje te doen, al gebeurt dit soms nog wel tot een jaar of 5. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar hebben ongeveer 10 uur slaap per dag nodig. Kijk hierbij wel altijd goed naar de behoefte van je kind.

Bedtijden

De gemiddelde bedtijden voor schoolgaande kinderen vind je hieronder:

  • 5 tot 6 jaar – naar bed tussen 19:00 en 19:30 uur
  • 7 tot 8 jaar – naar bed tussen 19:30 en 20:00 uur
  • 9 tot 10 jaar – naar bed tussen 20:00 en 20:30 uur
  • 11 tot 12 jaar – tussen 20:30 en 21:00 uur

Slaaptijden voor pubers

Bij pubers veranderd het slaapritme en dus zijn ze ook langer wakker. Maar feit blijft dat ze nog wel steeds meer slaap nodig hebben dan een volwassenen, onder andere vanwege de groeispurt en de drukte van school te weinig slaap zorgt ook voor negatieve schoolprestaties, en vergroot daarmee weer de kans op een depressie. Daarnaast kunnen zich ook gedragsproblemen voordoen doordat ze te weinig slaap hebben.

Het is belangrijk ook hier weer te kijken naar de slaapbehoefte van je kind. Heeft hij altijd al weinig geslapen, dan zal dit nu niet anders zijn. Ook kan het bij een kind met ADHD bijvoorbeeld zo zijn dat zij niet veel slaap nodig hebben. Ga het dan niet forceren of verplichten meer te gaan slapen, want dit werkt vaak alleen maar averechts.

De bedtijden voor pubers zijn gemiddeld:

  • 12 tot 15 jaar – tussen 21:00 en 21:30 uur
  • 15 tot 17 jaar – tussen 21:30 en 22:00 uur
  • 17 tot 18 jaar – tussen 22:00 en 23:00 uur

Slaaptijden voor volwassenen

Een volwassene heeft ongeveer 8 uur slaap per dag nodig, maar ook hier kan dit weer variëren per persoon. Voor een volwassene duurt het ongeveer 20 minuten voordat je in slaap valt, maar ook dit is weer per persoon verschillend. In de nacht wordt een volwassene gemiddeld 3 keer wakker. Dit zijn echter hele korte momenten die je vaak de volgende ochtend al niet meer herinnert.

Lees ook: Tips tijdens het thuiswerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here