Clusterhoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die vrij zeldzaam is. Het is een erg hevige vorm die in aanvallen komt, waarbij de pijn aan één kant van het hoofd zit, rond het oog. Deze vorm van hoofdpijn komt meer bij mannen voor dan bij vrouwen, en de eerste aanval treedt meestal op tussen de 20 en 40 jaar.
Er bestaan twee verschillende vormen clusterhoofdpijn: chronische en episodische clusterhoofdpijn. De episodische vorm heeft aanvallen die in clusters van een aantal weken tot maanden komen, om vervolgens weer te verdwijnen. Hier komt de naam clusterhoofdpijn ook vandaan. De chronische variant heeft geen rustperiodes. Je kan hier dus elke dag, het hele jaar door last van hebben.
Wat zijn de oorzaken van clusterhoofdpijn?
Er is veel medisch onderzoek gedaan naar deze hoofpijnvorm, echter is de oorzaak nog steeds niet bekend. Wel wordt er gedacht dat de tijden van de aanvallen iets te maken kunnen hebben met je biologische klok. Dit komt omdat er in een recent onderzoek veranderingen te zien zijn in de hersenen.
Er wordt gedacht dat er tijdens een aanval een drukverschil plaatsvindt tussen de slagaders die bloed aanvoeren- en afvoeren. Door dit drukverschil in combinatie met de verwijding van de bloedvaten kan er een druk op de zenuwen ontstaan. Dit leidt vervolgens tot hoofdpijn.
Wat kun je hiertegen doen?
Deze vorm van hoofdpijn is niet te genezen maar in vrijwel alle gevallen wel goed te behandelen. Dit wordt gedaan bij een hoofdpijnneuroloog in een hoofdpijncentrum. Wil je hier terecht, dan zou je een doorverwijzing bij je huisarts aan moeten vragen.
Lees ook: Wat zijn de gemiddelde slaaptijden?