Werk je in loondienst, dan heb je recht op verlof. De bekende varianten hierin zijn zwangerschaps-, oudersschaps- en vakantie verlof, maar er zijn er nog meer. Deze staan dan altijd opgesteld in de cao of arbeidsovereenkomst, en dit noem je bijzonder verlof. Op welke soorten verlof jij mogelijk recht hebt, lees je in dit artikel.

Zwangerschapsverlof

Je hebt recht op zwangerschapsverlof als je in loondienst werkt. In de wet is vastgesteld dat je recht hebt op 6 weken verlof, vanaf de 34e week van je zwangerschap, en minstens 10 weken bevallingsverlof. Dit komt in totaal neer op minimaal 16 weken. Het bevallingsverlof kan eventueel verspreid opgenomen worden. Het verlof kan gewoon bij je werkgever aangevraagd worden, maar dit moet wel uiterlijk 3 weken voordat het verlof ingaat. Daarnaast heb je ook een verklaring nodig van he huisarts, verloskundige of gynaecoloog waarin de uitgerekende bevallingsdatum staat. Dit mag, vanzelfsprekend, niet geweigerd worden.

Verlof bij geboorte

Ook als vader mag je verlof opnemen, dat heet geboorteverlof. Dit moet je echter wel doen binnen 4 weken nadat je kind geboren is, ook wanneer het kind in het ziekenhuis heeft gelegen. Informeer je werkgever daarom ook zo snel mogelijk na de geboorte van je kind, over wanneer je het geboorteverlof op gaat nemen. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk en ook deze mag niet geweigerd worden.

Ouderschapsverlof

Momenteel is het niet mogelijk doorbetaald te krijgen wanneer je met ouderschapsverlof gaat maar hier komt verandering in. Dit komt door een nieuwe Europese richtlijn die voorziet in een betaald ouderschapsverlof van twee maanden. Deze regeling gaat waarschijnlijk van start per juli 2022.

Adoptie- of pleegzorg verlof

Wanneer jij als werknemer een adoptie- of pleegkind in huis neemt, heb je recht op verlof en een uitkering. De voorwaarde voor adoptieverlof is dat de adoptie door de rechtbank is uitgesproken. Voor pleegzorgverlof geldt dat het kind op het adres van de pleegouder staat ingeschreven. Dit verlof duurt maximaal 6 weken.

Kortdurend en langdurend zorgverlof

Is er iemand in je omgeving ziek geworden en is diegene hulpbehoevend? Dan kun je een kortdurend of langdurend zorgverlof opnemen. Het verlof dient zo snel mogelijk bij de werkgever aangegeven te worden. wel kan het zo zijn dat de werkgever vraagt om enig bewijs, bijvoorbeeld een afsprakenkaart van de arts. In principe mag zorgverlof niet geweigerd worden tenzij het bedrijf hierdoor in ernstige problemen komt. Wanneer het al is begonnen, mag de werkgever dit niet meer stoppen.

Calamiteitenverlof en kort verlof

Dit verlof kan aangevraagd worden bij spoedeisende, onvoorziene of bijzondere omstandigheden en duurt dan ook maximaal een paar dagen. De werkgever betaalt het salaris in die dagen gewoon door. Het verlof mag niet geweigerd worden, wel kan de werkgever achteraf om bewijs vragen.

Lees ook: Jezelf neutraal opmaken, hoe doe je dat?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here