Tie-Dye is momenteel heel populair. Je ziet kledingstukken in de winkels hangen met de mooiste kleuren, in verschillende prijscategorieën. Maar dit is natuurlijk niet uniek, want er worden heel veel van dezelfde shirts gedrukt. Wil je wel een echt uniek exemplaar, dan kun je de shirts ook heel makkelijk zelf maken! Wij leggen je in dit artikel drie verschillende technieken uit die jij eenvoudig kunt gebruiken voor het maken van je eigen Tie-Dye shirts.

Wat heb je nodig?

  • T-shirts in de juiste maten. Witte shirts zijn het beste.
  • Textielverf in de kleuren rood, geel en blauw.
  • Handschoenen
  • Heel veel elastieken
  • Kledinghangers
  • Knikkers
  • Een goede schaar
  • Een tafel of andere werkplek waar verf op mag komen. Je kan natuurlijk ook een groot zeil neerleggen, zodat de verf daarop terecht komt en niet op je tafel.

Zorg ervoor dat de T-shirts zijn gewassen voordat je begint. Op die manier krimpen ze niet meer en het zorgt er daarnaast voor dat de verf beter pakt. Ook is het verstandig om ene plek te hebben waar je de shirts veilig op kunt hangen en waar ze mogen druppelen, leg er desnoods een oud laken of zeil onder. Zorg er verder voor dat je kleding aan hebt waar verf op terecht mag komen en dat je alles binnen handbereik klaar hebt liggen.

Tie-Dye techniek ‘spiraal’

Zorg ervoor dat je alles klaar hebt liggen zodat je niet tussendoor nog op moet staan en leg het shirt op een platte ondergrond neer. Zorg dat hij helemaal recht ligt en pak hem vervolgens in het midden vast. Nu blijf je hem vasthouden terwijl je hem ronddraait, doe dit totdat je niet meer verder kan draaien. Houd het shirt nu stevig vast en draai er stevig een elastiek omheen. Vervolgens pak je een ander elastiek en doet deze er langs de andere kant omheen, zodat er een kruis ontstaat. Mocht je het willen dan kun je meerdere elastieken gebruiken. Onthoud wel dat, hoe strakker de elastieken zitten, hoe beter je de stof blijft zien.

Wil je dat je Tie-Dye goed te zien is en er vrij weinig witte stof doorheen te zien is, dan is het verstandig het shirt nu goed nat te maken met water. Hoe natter het shirt, hoe beter de verf zich zal mengen.

Trek vervolgens je handschoenen aan en begin met de verf. Wil je een regenboog maken? Begin dan met geel in het midden van de bol, daarna blauw en vervolgens rood. Doordat de verf zich zal mengen krijg je vanzelf de andere kleuren van de regenboog in je shirt. Zorg er vooral voor dat de verf goed in het stof trekt. Hoe meer verf je gebruikt, hoe beter hij zal dekken.

Als je klaar bent met verven kun je de elastieken voorzichtig losknippen en het eindresultaat bekijken. Daarna plaatst je hem op een kledinghanger en hang je hem op zodat hij kan drogen.

De bullseye

Ook bij deze techniek zorg je er natuurlijk weer voor dat je alles klaar hebt liggen zodat je direct van start kan gaan met je Tie-Dye. Leg het shirt weer op een platte ondergrond en pak hem ook bij deze techniek weer vast in het midden. Draai een strak elastiek om het punt heen waar je het shirt vasthebt en herhaal dit vervolgens elke 2-3 centimeter. Zorg ervoor dat alle elastieken er goed strak omheen zitten om het juiste effect te krijgen. Als je klaar bent met de elastieken heb je, als het goed is, een lange ‘ketting’ gemaakt van je shirt met elke 2-3 centimeter een elastiek.

Wil je dat er veel verf te zien is en weinig stof, dan maak je het shirt nu goed nat met water. Dit zorgt ervoor dat de verf zich beter kan mengen in de stof. Trek vervolgens je handschoenen aan en begint met verven. Zorg ervoor dat alle verf goed in de stoft trekt; hoe meer verf je gebruikt, hoe beter hij zal dekken. Houd er ook rekening mee dat de verschillende kleuren zich met elkaar gaan mengen.

Als je klaar bent kun je de elastieken voorzichtig losknippen om het resultaat te bekijken en hem vervolgens op een kledinghanger te laten drogen.

Tie-Dye dots

Ook bij deze laatste Tie-Dye techniek zorg je er natuurlijk voor dat je alles klaar hebt liggen en leg je het shirt op een platte ondergrond. Vervolgens pak je hem vast op een plek waar jij graag een stip wilt maken. Terwijl je met je ene hand de stof vasthoudt, pak je met je andere hand een knikker en deze stop je via de achterkant in het stuk stof dat je vasthebt. Aan de voorkant doe je er vervolgens een elastiek omheen. Herhaal dit op alle plekken waar je graag een stip wilt maken en hou er ook hier weer rekening mee dat, hoe strakker het elastiek zit, hoe meer je de stof blijft zien.

Wil je dat de verf zich beter mengt met het stof en er daardoor minder stof te zien is, maak het shirt dan nu nat met water. Vervolgens trek je de handschoenen aan en begin je met verven. Zorg ervoor dat de verf goed in de stof trekt. Hoe meer verf jij gebruikt, hoe beter hij op het shirt zal dekken en hoe duidelijker je Tie-Dye te zien zal zijn.

Wanneer je klaar bent kun je de elastieken losknippen en je creatie bekijken. Daarna kun je het shirt op een hanger plaatsen zodat hij kan drogen. Houd er wel rekening mee dat het shirt kan gaan druppen, dus dat je er misschien iets onder moet leggen.

Tips voor je Tie-Dye shirts

Wanneer je shirts helemaal opgedroogd zijn is het verstandig om ze eerst even in een azijnbadje te leggen. Daarnaast doe je er ook goed aan de shirts de eerst paar keer apart te wassen en niet direct met je gewone was mee te laten draaien. Is het nodig de shirts te strijken, dan kan dit gewoon. Doe dit echter wel aan de binnenkant van het shirt.

Wat betreft de verf heb je in principe maar drie kleuren nodig. Met rood, geel en blauw kun je alle overige kleuren maken door ze met elkaar te mengen. De verf is te koop in vloeistof en poeder, dit geeft voor het effect geen verschil. Wanneer je graag felle kleuren wilt kun je de verf beter niet verdunnen en het shirt dus niet nat maken.

Lees ook: De meest populaire IKEA producten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here