Ben je van plan je volgende vakantie naar Normandië in Frankrijk te maken? Reken dan maar vast op de drie C’s die bij deze streek horen: calvados, cider en camembert. Natuurlijk is dit niet het enige typerende van Normandië. Nog veel bekender zijn namelijk de stranden die bij D-day hoorden, de verschillende badplaatsen, de mooie maar wilde rotskusten, historische steden en natuurlijk Monet, Flaubert en Proust.

Ontdek de natuur in Normandië

Normandië is een heel afwisselende streek, al is het alleen maar door de hoge kliffen, uitgestrekte stranden en de boerenvalleien. Normandië heeft een oppervlakte van bijna 30.000 km2 en wordt begrensd door Picardië, Île de France, Het Kanaal en het Pays de la Loire.

Door de Golfstroom, wat een warme stroming is die vanuit de Atlantische Oceaan komt, hebben ze in Normandië veel regen maar het beschermt hen ook tegen strenge vorst. Die regen is helemaal zo slecht nog niet, want daardoor heeft Normandië wel zijn mooie groene velden te danken. In de 19de eeuw ontstond daardoor het Britse tuinvirus, met name aan de Côte Fleurie. Sindsdien zijn er daar meer dan 100 parken en tuinen te bezoeken.

Normandië wordt verdeeld door de Seine, die door deze regio heen gaat. In het oosten vind je Haute-Normandië en in het westen Basse-Normandië. Ook de natuur is hierin verschillend. Zo vind je in Haute-Normandië vooral kiezelstranden in combinatie met krijtrotsen, terwijl je in Basse-Normandië kan genieten van ellenlange zandstranden en duinen. Ook leuk om te weten is dat hier zelfs palmbomen groeien als gevolg van de warme Golfstroom.

De heuvels in Normandië zijn niet heel hoog; in Midden-Normandië zie je ze niet vaak hoger dan 200 meter. Ga je echter naar Suisse Normande (Normandisch Zwitserland) dan kun je daar het hoogste punt vinden van 417 meter. Deze vind je in het bos van Écouves.

Bezienswaardigheden op vakantie

Aan de Côte Fleurie vind je de mooiste havenstad van Normandië: Honfleur. Hier hebben Boudin en Monet elkaar ontmoet en dat zorgde voor het begin van het impressionisme. Ook het dorp Giverny is zeker de moeite waard om heen te gaan. Je ziet er gevels vol met blauweregens en ontelbare stokrozen langs de stoepen. Monet heeft hier van 1883 tot 1926 gewoond en ligt begraven op het kerkhof aan de hoofdstraat van dit dorp. En wil je graag een mooi kasteel bezoeken? Rijd dan naar Beaumesnil. Hier staat een kasteel dat gebouwd is tussen 1633 en 1640, inclusief verschillende slotgrachten en een ontzettend mooie Franse tuin.

Wat is er te doen?

Naast de ongerepte natuur en de historische bezienswaardigheden is er natuurlijk nog veel meer te doen in Normandië. Zo is er natuurlijk de hoofdstad Rouen. De plek waar Jeanne d’Arc stierf, Flaubert werd geboren en waar Monet de kathedraal meer dan 30 keer heeft geschilderd. Deze stad ligt aan de Seine en heeft een haven die behoort tot één van de grootste van Frankrijk. De kathedraal staat hier op een gezellig plein omringt door 2000 vakwerkhuizen.

De stranden tijdens je vakantie

Iedereen kent de verhalen in de geschiedenisboeken wel, over de landing van de geallieerden in 1944. Tegenwoordig is daar natuurlijk niets meer van te zien, maar de stranden van D-day zijn nog steeds ontzettend populair. Er zijn verschillende musea die hieraan zijn gewijd, die elk jaar ongeveer 30 miljoen bezoekers trekken. Daarnaast zijn er ook verschillende routes te vinden langs de verschillende locaties.

Calvados, cider en camembert

Geen haute cuisine in Normandië, maar een cuisine du terroir. De Normandiërs houden namelijk van een eerlijke keuken, het liefst in het tegen van de zee. Er zijn een aantal gerechten die hier echt traditioneel zijn en die je ook zeker eens zou moeten proeven als je er bent. Deze zijn:

  • Stevige paté
  • Langoustines
  • Mosselen
  • Gebakken camembert
  • Tarte aux pommes

Dit natuurlijk allemaal in combinatie met een lekker glas cider. Je kan hierbij kiezen uit doux (mild), mousseux (mousserend) en brut (droog). Ook aan calvados is geen gebrek in Normandië.

Lees ook: Een ordnersysteem gebruiken voor de administratie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here